Festivali Ndërkombëtar i Shahut i Ditës së Gruas mbahet në Tiranë, 9-19 Mars 2023

Federata Ndërkombëtare e Shahut, Federata Ballkanike e Shahut dhe Federata Shqiptare e Shahut, në bashkëpunim me COD- Qendra për Hapje dhe Dialog, prane Kryeministrise , zhvilluan së bashku Festivalin Ndërkombëtar të Shahut të Ditës së Gruas, një seri aktivitetesh shahu për të festuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas dhe për të përforcuar angazhimin për barazinë e grave. FESTIVALI zhvillohet me perfshirrjen e disa aktiviteteve , duke filluar me Turneun “Balkan Chess Star; Workshopin “Shahu është një hapësirë e sigurt për gratë”, organizuar me kontributin e Komisionit të Grave të ECU dhe një simultane me femra influencuese te shahut; Seminarin e arbitrave qe mbahet ne datat 10-12 mars dhe do të japë normat dhe titujt e Arbitrit të FIDE-s; Seminari Online i Trajnuesve FIDE për trajnere femra i planifikuar për 17-19 Mars.

Pas Ceremonise se Hapjes te zhvilluar me pjesmarrjen e te ftuarve , perfaqesues te komunitetit te shahut dhe institucionevfe partnere dhe mbeshtetese te Festivalit , startoi Turneu “Balkan Chess Star qe u zhvillua ne datat 9-10 mars 2023, Certifikata Vleresimi iu dorezuan perfaqesuesve te Institucioneve vendore- partnere dhe mbeshtetese ne organizimin e eventeve: COD,Bashkia Tirane , KOKSH, MASR.

Ne Workshopi “Shahu është një hapësirë e sigurt për gratë” mori pjesë Dana Reizniece-Ozola, WGM, Zëvendës Kryetare e Bordit Menaxhues të FIDE-s; Antoaneta Stefanova, GM, kampione e botës për femra; Anastasia Sorokina, WIM, Kryetare e Komisionit FIDE për Gratë në shah dhe arbitër ndërkombëtar; Agnieszka Milewska, drejtoreshë e shahut për femra në Angli; Majlinda Pilinci, Sekretare e Përgjithshme e Federatës Shqiptare të Shahut, anëtare e Komisionit FIDE PDC dhe organizatore ndërkombëtare.

“Pavarësisht se çfarë pozicioni kam pasur në karrierën time, shahu ka qenë gjithmonë një burim i frymëzimit tim. Duke u nisur nga gjërat elementare si të menduarit disa lëvizje përpara, të shohësh të gjithë tabelën e shahut, jo vetëm një katror, të respektosh kundërshtarin, të kujtosh se nuk je i vetmi person në një lojë, që vlerëson vlerën e kohës dhe merr vendime. Pra, në jetën reale, çfarëdo profesioni që do të zgjidhni, edhe ky trajnim dhe një simultane që po luajmë me ju do të ndihmojë”, tha Dana Reizniece- Ozola për pjesëmarrësit e eventit.”

Ajo u mbështet nga Antoaneta Stefanova, e cila theksoi rëndësinë e vendimmarrjes për çdo person: “Secili nga ne duhet të gjejë një mënyrë për të qenë i dobishëm për vendin dhe shoqërinë e tij, dhe shahu na jep shumë përgatitje për jetën. Mendoj se se vendimmarrja është një nga avantazhet e shahistëve.Që në moshë shumë të hershme, ne mësohemi të mendojmë, të marrim vendime dhe më pas të përballemi me pasojat. Edhe pse kemi mundur kaq shumë, nuk kemi frikë të fillojmë një të re luani dhe merrni vendime të reja të vështira. Zgjidhni me mençuri. Siç themi ne, shahistët, është gjithmonë mirë të kesh një plan, qoftë edhe të dobët, sesa të mos kesh një plan fare.”

Turneu blitz “Balkan Chess Star” mblodhi tetë vajza të lindura në vitin 2007 dhe më të reja, që përfaqësonin të gjitha vendet e Ballkanit, të cilat për herë të parë garuan në 2 gara kualifikuese me sistem rrethi më 9 mars. Finalja u mbajt sot, më 10 mars, mes fituesve të çdo gare.

Në finale nga grupet e tyre u kualifikuan Ailin Ndreko nga Shqipëria dhe Jona Reçica nga Kosova. Ailin Ndreko mundi kundërshtaren e saj dhe fitoi turneun.

Pas përcaktimit të fituesit, të gjithë pjesëmarrësit morën pjesë në një masterclass nga Antoaneta Stefanova, ku studiuan Sulmin Trompowsky.

Duke qenë në Shqipëri, delegacioni i FIDE-s vizitoi Komitetin Olimpik Kombëtar dhe takoi presidentin e tij Z. Fidel Ylli. Palët diskutuan për mbështetjen e ndërsjellë në zhvillimin e shahut dhe bashkëpunimin e ardhshëm.

Ndërsa pjesa e parë e festivalit të shahut në Ditën Ndërkombëtare të Gruas u mbajt ne salla, aktiviteti vazhdon me 2 trajnime online. Seminari i arbitrave nga IA Panagiotis Nikolopoulos (GRE), IA Mihail Prevenios (GRE) dhe IA Tshepiso Lopang (BOT) mbahet nga 10-12 mars. Seminari do të japë normat dhe titujt e Arbitrit të FIDE-s dhe është falas për arbitret kombëtare femra të emëruara nga federatat e tyre.

Seminari Online i Trajnuesve FIDE për trajnere femra i organizuar nga Komisioni FIDE TRG në partneritet me Komisionin FIDE WOM, i planifikuar për 17-19 Mars, do të finalizojë kremtimin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas.

Permbledhja e Aktivitetit per mediat:

Permbledhja1

Permbledhja 2

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts