Nga Steinitz te Carlsen, historik i shkurtër kampionësh

Shahu është loja që ka mahnitur botën në shekuj. Kjo përballje strategjike, ka njohur shumë shahistë pretendentë për titullin e kampionit të botës. Secili prej tyre, ka dhënë kontribut të rëndësishëm në shah, duke lënë gjurmë të pashlyeshme. Në këtë artikull, ne do t’i hedhim një vështrim historisë së kampionëve botërorë të shahut, nga kampioni i parë zyrtar, Wilhelm Steinitz, tek ai aktual, Magnus Carlsen.

Kampioni i parë zyrtar i botës në shah, ishte Wilhelm Steinitz, i cili mbajti titullin nga viti 1886 deri në 1894. Austriako-amerikani konsiderohet si themeluesi i shahut modern. Ai ishte lojtari i parë që adoptoi një qasje shkencore ndaj lojës, duke u fokusuar në lojën pozicionale dhe duke përdorur pjesët e tij për të kontrolluar tabelën. Ai ishte gjithashtu, lojtari i parë që fitoi një ndeshje kundër një kampioni botëror, duke mundur Johannes Zukertortin, më 1886.

Steinitz u pasua nga Emanuel Lasker, i cili e mbajti titullin për 27 vjet të paprecedentë, nga 1894 deri në 1921. Lasker ishte një shahist gjerman, që konsiderohet si një nga lojtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Ai ishte i njohur për lojën agresive dhe aftësinë për të manovruar kundërshtarët e tij. Mbretërimi i Laskerit si Kampion Botëror i Shahut, solli edhe evoluimin e lojës, duke u bërë më taktike, ndërsa lojtarët fokusoheshin në fitoret afatshkurtra dhe jo në planet afatgjata.

José Raul Capablanca, kampioni i tretë botëror i shahut, mbajti titullin nga viti 1921 deri në 1927. Ai ishte një shahist kubanez, i cili ishte i njohur për aftësitë e jashtëzakonshme në fund të lojës dhe aftësinë për të thjeshtuar pozicionet komplekse. Mbretërimi i tij si Kampion Botëror i Shahut, bëri që loja të bëhej më e pozicionuar, me lojtarët që fokusoheshin në planet afatgjata dhe kontrollin e katrorëve kryesorë në tabelë.

Alexander Alekhine, kampioni i katërt botëror i shahut, mbajti titullin nga 1927 deri në 1935 dhe nga 1937 e deri më 1946. Shahisti ruso-francez, konsiderohet të jetë një nga lojtarët më të mëdhenj sulmues të të gjitha kohërave. Stili agresiv i tij dhe aftësia për të manovruar kundërshtarët, e bënë atë një nga kampionët më dominues të shahut botëror në histori.

Lista e kampionëve botërorë të shahut vazhdon, duke përfshirë lojtarë të tillë, si: Max Euwe, Mikhail Botvinnik, Vasily Smyslov, Mikhail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spassky, Robert James Fischer, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand dhe Magnus Carlsen. Secili prej tyre, solli stilin dhe qasjen unike në lojë, duke frymëzuar shahistët e panumërt në mbarë botën.

Kampioni aktual botëror i shahut është Magnus Carlsen, shahisti norvegjez, i cili e mban titullin prej vitit 2013. Carlsen konsiderohet si një nga shahistët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Ai njihet për aftësitë e jashtëzakonshme në fund të lojës, si edhe aftësinë për të manovruar kundërshtarët.

Si përfundim, kampionët botërorë të shahut gjatë historisë kanë luajtur një rol të rëndësishëm në formësimin e lojës së shahut dhe kontributi i tyre në lojë do të festohet për brezat që do të vijnë. Nga loja pozicionale e Steinitzit, në taktikat agresive të Kasparovit, tek ekspertiza e Carlsenit në fund të lojës, këta kampionë kanë tejkaluar kufijtë e asaj që është e mundur në shah dhe kanë vendosur standardet për lojtarët e ardhshëm.

Lista e kampionëve të shahut:

Wilhelm Steinitz (1886-1894)

Emanuel Lasker (1894-1921)

José Raul Capablanca (1921-1927)

Alexander Alekhine (1927-1935, 1937-1946)

Max Euwe (1935-1937)

Mikhail Botvinnik (1948-1957, 1958-1960, 1961-1963)

Vasily Smyslov (1957-1958)

Mikhail Tal (1960-1961)

Tigran Petrosian (1963-1969)

Boris Spassky (1969-1972)

Robert James Fischer (1972-1975)

Anatoly Karpov (1975-1985)

Garry Kasparov (1985-2000)

Vladimir Kramnik (2000-2007)

Viswanathan Anand (2007-2013)

Magnus Carlsen (2013-Current)

chessabc.com

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts